Choroba Parkinsona dotyka wiele osób, a początek objawów zwykle przypada na ok. 60 rok życia. Schorzenie wiąże się ze zwyrodnieniem struktur mózgu, co powoduje szereg uciążliwych objawów. Naukowcy z całego świata nieustannie próbują znaleźć powody postępowania tego schorzenia, szukają też sposobów na to, by przynajmniej ograniczyć rozwój choroby.
Kto jest narażony na chorobę Parkinsona?
Na chorobę Parkinsona narażony jest każdy, przyczyna pojawiania się schorzenia nie jest znana. Zapadają na nie zarówno mężczyźni, jak i kobiety, jednak statystyki pokazują, że nieco większe zagrożenie zachorowania dotyczy płci żeńskiej.
Międzynarodowy zespół badaczy, który właśnie opublikował nowe wyniki badań na temat tego schorzenia, przez wiele lat zbierał dane o jego występowaniu u różnych osób. Na warsztat wzięto w tym przypadku.
Konsumenci kawy są obarczeni niższym ryzykiem zachorowania na chorobę Parkinsona
Analizy obejmujące setki tysięcy przebadanych osób wykazały, że. W badaniu stwierdzono, że ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u 25 procent osób najczęściej pijących kawę było aż w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piły kawy. U wszystkich objętych badaniem konsumentów tego pobudzającego napoju zmierzone zmniejszenie ryzyka wahało się natomiast od ~5 do ~63 procent, w zależności od kraju. – Badanie to wykazało w jednej z największych kohort podłużnych na świecie, na podstawie ponad 20-letniej obserwacji – podali naukowcy w opublikowanym artykule.
Ryzyko rozwoju Parkinsona o 40 proc. mniejsze u osób, które często piły kawę Powiązania te były podobne nawet wtedy, gdy naukowcy uwzględnili takie czynniki, jak palenie i picie. Nie wystarczy to jednak w tym przypadku na udowodnienie bezpośredniej przyczyny i skutku. Kolejne badania wykazują natomiast, że – Odkrycie biologicznego działania kofeiny na czynniki związane z chorobą Parkinsona nie tylko niesie ze sobą ważne implikacje dla zdrowia publicznego, ale także – wyjaśniają badacze w publikacji na łamach czasopisma ” „. *** i zostań jednym z 90 tys. obserwujących nasz fanpage – polub i komentuj tam nasze artykuły!