Owoc znany takzę jako „zybuczkowiec” lub „rościan”, zwykle dorównuje wielkością arbuzowi, osiągając przeciętnie średnicę 15 cm i długość 30 cm. Jedne gatunki są bardziej okrągłe, inne podłużne. Każdy jednak , przybierający kolor od białego do żółtego, szczególnie popularny jest w Azji Wschodniej i na wyspach Pacyfiku.
Tam mieszczą się jego lasy deszczowe i plantacje, a szczególnie wysokie ceny osiągają okazy pochodzi najbardziej pożądana odmiana – Nont. Durian Nont w Azji. To właśnie z tego regionu Jego cena jest tak wysoka, że Polak zarabiający najniższą krajową (aktualnie ) musiałby pracować, i to zakładając, że wszystkie zarobki netto odkłoży na najdroższy owoc świata.
Przez mocny i przykry zapach może być problematyczny w samolocie, komunikacji zbiorowej lub w hotelach. Jego zapach może powodować mdłości. Sam owoc wedle opinii wielu miłośników jest wart rozłupania i zjedzenia miąższu. Jego smak opisywany jest najczęściej jako delikatnie kwaskowy, łączący nuty migdałów z karmelem oraz smażoną cebulą.
Wskazówki dotyczące zakupu i spożycia
W Tajlandii wskazują portale podróżnicze. Duży wpływ na cenę duriana ma miejsce zakupów – zdecydowanie najtaniej owoc zjemy na plantacji i w aglomeracjach w ich pobliżu.