„`html
Ogórki skażone Salmonellą wycofane z wielu stanów USA
W ponad 25 stanach USA, w tym w Nowym Jorku, Illinois, New Jersey, Pensylwanii, Wisconsin, Kalifornii, Connecticut, Florydzie, Massachusetts i Teksasie, wycofano ogórki skażone Salmonellą. Eksperci ostrzegają, że zakażone produkty mogą nadal znajdować się w lodówkach konsumentów i nie powinny być spożywane.
Działania podjęte przez SunFed Produce
SunFed Produce poinformowało w środę o wycofaniu wszystkich partii świeżych ogórków wysłanych między 12 października a 26 listopada do placówek gastronomicznych i sklepów detalicznych. Firma przyznała, że skażone ogórki mogły również trafić do konsumentów z innych stanów.
Status zakażeń w Stanach Zjednoczonych
Do tej pory zdiagnozowano 68 przypadków zakażenia szczepem Salmonella Typhimurium w 19 stanach. 18 osób wymagało hospitalizacji. Według raportu CNN, Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) odnotowała ostatni przypadek wykrytej choroby 16 listopada, co potwierdziła w piątkowej aktualizacji dotyczącej epidemii.
Zalecenia dla konsumentów
Zgodnie z instrukcją ekspertów, skażone ogórki należy wyrzucić lub zniszczyć oraz unikać ich spożywania. Należy także czyścić i dezynfekować wszystkie powierzchnie, które mogły mieć kontakt z wycofanymi produktami.
Objawy zakażenia salmonellą
- Biegunka
- Gorączka
- Dreszcze
- Ból głowy
- Skurcze żołądka
- Nudności
- Wymioty
Te objawy mogą pojawić się w ciągu kilku godzin lub dni po spożyciu zakażonej żywności. Według CNN, większość ludzi wyzdrowieje po odpowiednim leczeniu, jednak warto niezwłocznie zgłosić się po pomoc medyczną, zwłaszcza jeśli chorym są dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży czy osoby z osłabionym układem odpornościowym.
„`